Podrobný popis
Kešu oriešky sa radia k najoceňovanejším orechom, ktoré sa právom radia medzi superpotraviny. Sú vyhľadávané nielen pre svoju jedinečnú chuť, ale aj pre vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín, vitamínov A, B (B1, B5, B6, B12), E a K a minerálnych látok (mangánu, draslíka, medi, železa, horčíka, zinku a selénu). Obsahujú až 18% bielkovín, sú teda veľmi dobrým zdrojom proteínov pre vegánov a vegetariánov.
Prečo konzumovať kešu:
Energeticky výdatné a bohaté na živiny, majú vysoký obsah bielkovín a esenciálnych mastných kyselín
Majú nižší obsah tuku ako väčšina iných orechov. Tuk, ktorý obsahujú, pochádza z mononenasýteného oleja - kyseliny olejovej, ktorá je okrem iného považovaná za živinu krásy.
Zdrojom omega-3 alebo omega-6 polynenasýtených mastných kyselín, ktoré okrem iného priaznivo vplývajú na hladinu cholesterolu
Bohatý zdroj železa, a tak sú vhodné pri chudokrvnosti.
Obsahujú veľa zinku, medi, mangánu, fosforu, horčíka, vitamínov A, B (B1, B5, B6, B12), E a K.
Pozitívne účinky:
prirodzené antidepresívum
zlepšujú vzhľad pokožky, vlasov a nechtov
pomáhajú pri zápche (obsahujú veľa vlákniny)
znižujú cholesterol
sú vhodné pri tráviacich problémoch
pomáhajú pri chudokrvnosti (bohaté na železo)
prospievajú cievnemu systému
znižujú krvný tlak
vhodné pri redukčných diétach
obsahujú antioxidanty (antioxidant Zea-xantin plní ochrannú funkciu pri filtrovaní svetla)
podieľajú sa na tvorbe spermií
Použitie: Kešu orechy sú veľmi lahodné, odporúčame konzumovať samostatne alebo pridať do rôznych pokrmov ako napríklad do raw dezertov, na výrobu rastlinných mliek a masiel, smoothie, šalátov či indických jedál.
Tip: Ak chcete kešu orechy rozmixovať úplne nahladko, namočte ich noc vopred do vody a pôjde to jednoduchšie. Sú tak aj oveľa lepšie stráviteľné.
Pozor: To že sú kešu orechy nepražené, ešte neznamená, že sú raw (bez tepelnej úpravy). Totiž aby sa uľahčil proces spracovania, často sa orechy spolu so škrupinou buď varia v horúcom oleji alebo naparujú, čím sa výrazne zníži ich kvalita. Ak teda chcete jesť oriešky skutočne v ich prirodzenej podobe, so zachovaním všetkých výživných látok a enzýmov, vyskúšajte tieto raw kešu, ktoré sú najskôr sušené na slnku a potom skladované v dobre vetraných priestoroch až kým nestratia 12% svojej vlhkosti. Až potom sú v malých továrňach ručne lúpané, sušené ďalších 12 hodín pri teplote do 40°C a následne dočistené ostrým nožíkom.
Zloženie: kešu orechy*
* z kontrolovaného ekologického poľnohospodárstva
Krajina pôvodu: India
Priemerné výživové hodnoty
v 100 g
Energetická hodnota
578 kcal
Bielkoviny18 g
18 g
Tuk
42 g
Sacharidy
31 g
Vláknina
2,9 g
Skladovanie: Nevystavujte priamym slnečným lúčom. Skladujte pri teplote do 25 ° C a pri relatívnej vlhkosti vzduchu do 75%.
Alergény: Obsahuje orechy.